Een screenshot van het contract
29/7/2024
4
min. leestijd
Bedrijfsjuristen

Swipe, klik, onderteken: hoe maak je een in-app contract?

Contracten worden vaak gedeeld als PDF of Word-bestand, of zelfs als een onscherpe foto van een geprint document. Dit lijkt misschien geen groot probleem, maar in werkelijkheid is het een ware conversie killer.
Savannah Koomen

Deze ouderwetse manier van contracteren past niet meer bij hoe we tegenwoordig zaken regelen: met een druk op de knop in een digitale omgeving. Of het nu gaat om het kopen van een auto, het huren van een huis, of het afsluiten van een verzekering – alles gebeurt online.

Maar zodra er juridische documenten bij komen kijken, verandert dit. Gebruikers moeten zich door een ellenlange tekst worstelen die niet is gemaakt om te begrijpen (of om op een telefoon te bekijken) en uiteindelijk de printer tevoorschijn halen om het document te ondertekenen.

Het resultaat:

  • Contracten worden niet getekend.
  • Er zijn eindeloos veel herinneringen nodig voordat het contract wordt getekend.
  • Of contracten worden wel getekend, maar niet gelezen.

Dit is niet bepaald bevorderlijk voor de relatie tussen partijen. En zeker niet voor de naleving van afspraken.

Een praktijkvoorbeeld: DOEN

Dat merkte ook het horeca-uitzendbedrijf DOEN. Bij DOEN regelen uitzendkrachten alles via de DOEN app: van het doorgeven van hun beschikbaarheid en het inplannen van diensten tot het invullen van hun loonheffingsformulier.

Een in-app arbeidsovereenkomst was de logische volgende stap. Door frictie in het onboarding proces weg te nemen, wordt dit proces efficiënter, en kan de uitzendkracht sneller aan de slag. Met een in-app contract kan DOEN bovendien controleren dat het contract en de bijbehorende gedragsregels echt zijn gelezen.

Een heldere structuur zorgt ervoor dat de gebruiker weet waar ‘ie aan toe is. Gebruik daarbij interactieve knoppen zodat de gebruiker makkelijk kan navigeren.

Hoe maak je een effectief in-app contract?


1. Mand
Alles kan korter, vooral contracten. Door de smalle afmetingen van een in-app contract betekent elke extra zin veel extra lengte. Zorg ervoor dat je de tekst drastisch inkort zodat gebruikers niet eindeloos hoeven te scrollen. AI-tools zoals ChatGPT kunnen hierbij helpen.

2. Doorbreek de wall of text
Ook na het inkorten bevat je contract waarschijnlijk nog steeds meer tekst dan de gemiddelde webpagina. Dat is oké, maar zorg ervoor dat gebruikers niet worden geconfronteerd met lange stukken tekst. Dit doe je door:
• Een heldere structuur te maken
• Beschrijvende kopjes te gebruiken
• Verhelderende infographics toe te voegen

Beschrijvende kopjes zorgen ervoor dat het contract scanbaar is.


Met infographics kun je belangrijke afspraken benadrukken en breek je de tekst op.

Voordelen van in-app contracten

In-app contracten bieden verschillende voordelen:

  • Snellere verwerking van contracten
  • Kostenbesparingen op papier en administratie
  • Verbeterde gebruikerservaring voor klanten en werknemers

Juridische geldigheid

En is zo'n contract dan ook rechtsgeldig? Absoluut. In Nederland zijn elektronische handtekeningen wettelijk erkend sinds de invoering van de eIDAS-verordening in 2016. Zolang aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan zijn digitale contracten net zo geldig als hun papieren tegenhangers.

Conclusie

Het resultaat van een goed ontworpen in-app contract is een glashelder document dat moeiteloos kan worden getekend. Óók door de millennial zonder printer en Gen Z-er zonder laptop. Door de overstap te maken naar in-app contracten, kun je je processen stroomlijnen, kosten besparen en de gebruikerservaring verbeteren.

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in het implementeren van in-app contracten? Neem contact met ons op voor een gratis adviesgesprek.